Deutsche Bank Search
Primary Navigation:

CFO Bosal over de supply chain (pagina 4)

Van Rossum: “Het van de grond krijgen van een supply chain finance programma is een omvangrijke operatie, maar wel een die veel oplevert. Bosal laat zien dat ook bedrijven die qua grootte net onder de grote multinationals zitten uitstekend in staat zijn om dit programma op te zetten.”
Van Boesschoten: “Het heeft wel wat aanloop gekost. Een complicerende factor was dat Bosal bestaat uit niet één, maar dertig bedrijven verspreid over de hele wereld die gebruikmaken van in totaal ongeveer 23 ERP systemen. Een grote verandering dus, maar we zijn er goed doorheen gekomen.”

Marteijn: “Welke andere uitdagingen komen jullie tegen in het verder uitbouwen van het supply chain finance programma?”
Van Boesschoten: “Een aantal van onze strategische leveranciers heeft geen zeggenschap meer over hun vorderingen. Bijvoorbeeld omdat ze deze hebben gefactored of omdat de vordering als zekerheid is gegeven voor een bankkrediet. De bank van de leverancier zou dan toestemming moeten geven voor de participatie van de leverancier in het supply chain finance programma, maar dat is in veel gevallen een andere bank dan die waar wij mee samenwerken. Dat zijn moeizame processen. Daarnaast lukt het niet altijd om alle leveranciers die je hebt aangewezen aan boord te krijgen. Dan kijk je een niveau dieper in de keten. We krijgen het programma dus wel vol, maar niet altijd met de leveranciers die we in eerste instantie als target hadden gekozen. Een derde punt is dat het nogal wat voeten in de aarde heeft om een leverancier te ‘onboarden’. Daarbij zijn verschillende partijen op verschillende momenten betrokken met als risico dat de betrokkenheid en het algehele ‘momentum’ soms wat afzwakt.”

Van Rossum: “Daar moet je inderdaad voor waken. Waar mogelijk moeten alle relevante partijen regelmatig op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen. Ook om eventuele knelpunten te identificeren. Het blijft een teamprestatie…”
Van Boescchoten: “…en dus mensenwerk.”

Van Rossum: “Welke adviezen kun je meegeven aan collega-CFO’s van Nederlandse bedrijven?”
Van Boesschoten: “Nederland heeft veel goed opgeleide, capabele CFO’s die met een gezonde dosis nuchterheid te werk gaan. Nederland is, mede door de aanwezigheid van grote multinationals, een kweekvijver voor financieel talent. Ik zie als kerntaak van de CFO om een goede balans te vinden tussen enerzijds behoudendheid en anderzijds innovatie en creativiteit. Met je voeten middenin het bedrijf. Ken je mensen, je klanten, je leveranciers; met andere woorden: weet in welke omgeving jouw bedrijf opereert en wat daarin de dynamieken zijn. Vanuit die positie kun je de vertaalslag maken naar finance en je rol als CFO.”

Verder lezen:

www.bosal.com

www.deutschebank.nl - The Financial Agenda / Internationaal zakendoen

Reageren op dit artikel?
bas.marteijn@db.com
rutger.rossum-van@db.com

Footer Navigation:
Last Update: 29.11.2016
Copyright © 2019 Deutsche Bank AG, Frankfurt am Main