Deutsche Bank Search
Primary Navigation:

3 vragen over Asset Based Finance

Asset Based Finance bouwsteen groeistrategie

De rol van de CFO is aan verandering onderhevig. Zijn of haar ‘financieel mandaat’ strekt zich, zeker in tijden van crisis, ook steeds vaker uit naar zaken op het vlak van ‘operational excellence’. Daarbij hoort volgens Mike Roth, Head Asset Based Finance Mid Cap bij Deutsche Bank, ook slim en zorgvuldig omgaan met de assets van het bedrijf en hoe je die kunt inzetten voor jouw financieringsstrategie. Roth geeft antwoord op drie veelgestelde vragen over Asset Based Finance (ABF).

Wat maakt ABF een aantrekkelijke financieringsoptie?
Mike Roth: “De kracht van Asset Based Finance (ABF) als een van de bouwstenen van een groeistrategie zit ondermeer in de combinaties met andere producten. Kijk bijvoorbeeld naar ‘trade finance’ (TF)”, vertelt Roth. “Als wij voor een klant facturen op afnemers buiten Europa bevoorschotten dan komt regelmatig de combinatie met ‘Letters of Credit’ (LC’s) om de hoek kijken. Het kan dan raadzaam zijn om samen met de klant te kijken naar TF-oplossingen, zoals confirmatie van LC’s of het financieren van de betalingsperiode onder de LC. ABF heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke aanbieder van werkkapitaal. Bijvoorbeeld voor internationaal opererende groothandels (zie kader).”

Roth benadrukt dat ABF geen ‘redmiddel’ is voor corporates die in financieel zwaar weer zitten. “Immers, de trade assets die je als bedrijf aanbiedt bij de bank hangen nauw samen met je operationele prestaties.” In de kern helpt ABF het tijdsverschil goedmaken tussen geld dat binnenkomt (‘accounts receivables’) en geld dat wordt uitgegeven (‘accounts payables’) door geld dat vastzit in debiteuren en voorraden liquide en beschikbaar te maken voor nieuwe business. ABF biedt een bedrijf extra liquiditeit voor een specifieke periode en voor specifieke transacties waarbij aflossing plaatsvindt op het eind. Het voordeel ten opzichte van een debetstand is dat je precies kunt zien waar geld heengaat en waar het vandaan komt.”

 

Footer Navigation:
Last Update: 29.11.2016
Copyright © 2020 Deutsche Bank AG, Frankfurt am Main