Deutsche Bank Search
Primary Navigation:
Secondary Navigation:
 

Duitsland

Op dinsdag 24 september houden Het Financieele Dagblad en Deutsche Bank de vijfde bijeenkomst in de debatreeks Crossing Continents. We blijven op ons eigen continent en bespreken de ondernemerskansen in Duitsland. Meer informatie vind je op de website van het FD.

Een belangrijke partner

Duitsland is economisch gezien van enorm belang voor Nederland. Het is met afstand de belangrijkste handelspartner, zowel op het gebied van export als van import. Het jaarlijkse handelsvolume tussen de twee landen behoort tot de grootste ter wereld. Meer dan een vijfde van de totale Nederlandse export gaat naar Duitsland en Nederland profiteert mee van de solide maakindustrie die de Duitsers hebben opgezet (bron: www.rijksoverheid.nl). Zelfs dit jaar wordt groei voorspeld in Duitsland, zij het slechts 0,3 procent, en voor volgend jaar 1,5 procent (bron: Bundesbank, juni 2013). Aan de Duitse maakindustrie wordt een waarde van EUR 500 miljard toegekend – voor Nederland is dat EUR 70 miljard (bron: Agentschap NL).

Kansrijke sectoren

De technologiebranche speelt een grote rol in Duitsland; innovatie en de R&D-sectoren staan hoog op de politieke en economische agenda van het land. Naast de technologische sector zijn de dienstverlening, automotive, voedingsmiddelen en de chemische sector belangrijke sectoren in Duitsland. Vooral West-Duitsland is in trek bij Nederlandse bedrijven, maar er liggen ook kansen in Zuid-Duitsland in industriële grootmachten als Beieren en Baden-Wurttemberg (bron: Het Financieele Dagblad, 22 maart 2013).

Toch anders

Hoewel Duitsland 'om de hoek' ligt, wijzen experts op de valkuilen van de cultuurverschillen, Duitsers zijn toch wezenlijk anders dan wij. De drang naar degelijkheid vind je in het bedrijfsleven goed terug en als ondernemer moet je dan ook je zaakjes perfect op orde hebben.

Kijk voor meer informatie over aanmelden, de sprekers en het programma op www.fd.nl/crossingcontinents.

Media-aandacht
  • Luister naar de audiocompilatie van dit debat (deel 1 - deel 2)
  • Bekijk de advertenties (versie 'automotive', versie 'windenergie') die in de aanloop naar het evenement verschijnen in Het Financieele Dagblad.
Meer informatie

Footer Navigation:
Last Update: 28.1.2014
Copyright © 2019 Deutsche Bank AG, Frankfurt am Main