Deutsche Bank Search
Primary Navigation:
Secondary Navigation:
 

Japan en Vietnam

Op dinsdag 5 november richt Crossing Continents de blik op kansen voor Nederlandse bedrijven in Japan en Vietnam. Wat zijn de dynamieken in deze landen en waar moet je als bedrijf op letten als je er zaken wilt doen? Meld u nu aan!

Toenemende vergrijzing in Japan biedt kansen en uitdagingen

Japan telt ruim 127 miljoen inwoners. Het land kent een dalend inwonertal de afgelopen jaren. Tussen 2010 en 2013 nam de bevolking met ongeveer een miljoen inwoners af. Het besteedbaar inkomen bleef echter redelijk gelijk. Japan staat op nummer drie in de lijst van wereld economieën, na de Verenigde Staten en China. De dienstensector domineert met 75%, gevolgd door industrie met 20%, landbouw vult vrijwel het resterende percentage. De werkloosheid was in 2010 slechts 4% van de beroepsbevolking. In 2010 had Japan de grootste overheidsschuld van alle landen in de wereld.
Nederland exporteerde in 2011 voor 3,4 miljard euro naar Japan. Met dit bedrag staat Japan op de twintigste plaats op de ranglijst van belangrijke exportlanden voor Nederland. Een groot deel van de export had betrekking op machines, bijna 40%. Er gaan veel elektrische apparaten en gespecialiseerde machines naar Japan. Ook tabak is een belangrijk uitvoerproduct, de uitvoerwaarde van sigaretten steeg met 34%. De totale invoerwaarde van 10 miljard euro zorgt voor een top tien positie bij de belangrijke importlanden voor Nederland. Dit bedrag staat gelijk aan een aandeel van 3%.

Actuele ontwikkelingen: Japan kampt met een snel ouder wordende bevolking, de vergrijzing is in geen enkel land zo sterk. De markt moet inspelen op de krimpende en ouder wordende bevolking. Het bieden van duurzame en betaalbare gezondheidszorg wordt voor de overheid een steeds moeilijker opgave. Ook de agrarische sector staat door de vergrijzing voor grote uitdagingen. Het land zoekt IT oplossingen voor de landbouw, zoals fieldmanagement controle en robots.

Afzetmarkt in Vietnam groter dan die van Duitsland of Frankrijk

Vietnam telt ruim 92 miljoen inwoners. Vietnam kent een één partijstelsel en wordt geregeerd door de Communistische Partij van Vietnam. Volgens de Verenigde Naties leeft 28,9% van de bevolking onder de armoede grens. Al enige jaren laat de Nederlandse goederenuitvoer naar Vietnam een opgaande lijn zien. In 2011 voerde Nederland voor 522 miljoen euro naar Vietnam uit, dit volgde op 467 miljoen euro in 2010 en 148 miljoen euro in 2005. Tijdens de mondiale crisis in 2009 steeg de Nederlandse uitvoer nog met ruim 15% ten opzichte van 2008. Het gaat om voeding, machines en transportmaterieel dat door Nederland naar het land in Zuidoost Azië wordt verscheept. De Nederlandse invoer uit Vietnam neemt eveneens toe. In 2011 had de goederenimport een waarde van 1,1 miljard euro, dit was in 2005 nog 377 miljoen euro. De import en export goederen vertonen overeenkomsten, ook wij importeren voornamelijk voeding, machines en vervoersmaterieel uit Vietnam.

Actuele ontwikkelingen: Vietnam is voornemens om de vliegvelden Cam Ranh, Danang en Long Thanh International uit te breiden. Internationale luchtvaartmaatschappijen lanceren steeds meer diensten in Vietnam, dit kan kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven opleveren. Stadsontwikkelingsprojecten, waaronder ook spoorverbindingen vallen, staan voor het land ook op de planning. Vietnam kent een sterk groeiende toeristenindustrie.

Kijk voor meer informatie over aanmelden, de sprekers en het programma op www.fd.nl/crossingcontinents.

Media-aandacht
  • Beluister de radio-commercial die wordt uitgezonden op BNR Nieuwsradio
  • Bekijk de advertentie die wordt geplaatst in Het Financieele Dagblad
  • Waar liggen kansen voor Nederlandse ondernemers in Japan? Cindy Heijdra van de Landbouwraad Nederlandse Ambassade in Tokio, Wouter van Cleef - correspondent
    in Japan -, Erik van Berkum van Hoogendoorn Growth Management Asia, Joek van der Zeeuw van Van Dijk Heating en Hao Wang van GE Japan Corporation delen hun ervaringen. Deze video werd vertoond tijdens Crossing Continents op dinsdag 5 november 2013 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam (klik op het beeld om video te starten):

    Meer informatie

Footer Navigation:
Last Update: 28.1.2014
Copyright © 2019 Deutsche Bank AG, Frankfurt am Main