Deutsche Bank Search
Primary Navigation:

Nieuws

02 mei 2011

Deutsche Bank brengt rapport uit over MKB in Nederland

‘Het MKB in Nederland maakt het verschil’  is de eerste grote studie van de MKB-markt door Deutsche Bank. Hieronder leest u de belangrijkste conclusies.

Van de meer dan 850.000 Nederlandse bedrijven is 99.6% MKB en hun bijdrage aan de Nederlandse economie overstijgt het EU-gemiddelde. Echter, slechts 38% is betrokken bij internationale activiteiten, met voornamelijk een focus op export binnen de EU naar vooral Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het rapport concludeert: “Het doorlopende herstel wordt voor een groot deel gedreven door de vraag van opkomende markten. Dit laat dus zien dat de MKB’s zich nog meer moeten gaan bezighouden met handelsrelaties buiten de EU om groei te kunnen realiseren.”

In een EU-vergelijking van de internationalisering van MKB’s, komen de Nederlandse MKB’s niet verder dan de middenmoot. Dit is verrassend, gezien de internationale oriëntatie van de Nederlandse zakenwereld.

De financiële situatie voor de Nederlandse MKB’s is aan het verbeteren sinds de economische en financiële crisis. Deutsche Bank voorspelt dat het BBP voor Nederland zal stijgen met 1,5 % in 2011, in lijn met de Eurozone, en met 1,6 % in 2012, meer dan de 1.5% die wordt voorspeld voor de Eurozone in dat jaar.

Het onderzoek laat ook zien dat de toegang van MKB’s tot financiering, door velen gezien als een mogelijke rem op groei, significant is verbeterd sinds de crisis van 2008/9. In december 2010 werd 48% van de aangevraagde bankleningen daadwerkelijk verstrekt, vergeleken met 33% op het laagste punt van de crisis. Toch is dit nog steeds een stuk lager dan de 72% van voor de crisis.

Het gehele rapport kunt u downloaden via onderstaande link.

Meer onderzoeken van ons onderzoeksinstituut DB-Research kunt u bekijken op www.dbresearch.com. Hier vindt u een schat aan informatie, rapporten en studies.

Deutsche Bank Research - MKB in Nederlandback

Footer Navigation:
Last Update: 18.12.2014
Copyright © 2020 Deutsche Bank AG, Frankfurt am Main