Deutsche Bank Search
Primary Navigation:

Nieuws

07 september 2011

Historische Jubileum-emissie Concertgebouw

persbericht

Amsterdam, 6 september 2011 – Voor het eerst sinds de opening van Het Concertgebouw in 1888 stelt Het Concertgebouw N.V. belangstellenden in staat zich in te schrijven voor een  ‘Jubileumaandeel’ (certificaat van een aandeel Het Concertgebouw N.V.). Aanleiding voor deze unieke aandelenemissie is het Jubileumjaar 2013 waarin Het Concertgebouw 125 jaar bestaat. Doel is om het wereldwijd vermaarde instituut in goede conditie door te geven aan volgende generaties.

De Jubileum-emissie, die vandaag van start gaat en sluit op 10 november 2011, staat open voor particulieren, bedrijven en fondsen. Belangstellenden kunnen een aandeel verwerven mits zij eerst een (in principe) fiscaal aftrekbare schenking van € 12.250 doen aan Het Concertgebouw Fonds. Deze schenking geeft vervolgens het recht om een Jubileumaandeel ter waarde van € 250 te verwerven . De schenking geeft houders van Jubileumaandelen (en bestaande aandeelhouders) gedurende een periode van 12,5 jaar recht op een jaarlijks muzikaal dividend, onder andere in de vorm van bijzondere, besloten concerten. Toewijzing van de Jubileumaandelen, in beginsel op basis van ‘first come first serve’, vindt plaats in november.

Simon Reinink, Algemeen Directeur van Het Concertgebouw :
‘De opbrengst van de Jubileum-emissie wordt ondergebracht in een toekomstgericht endowment fonds. Het rendement uit dit fonds gebruiken we voor het in stand houden van het gebouw zodat we dit kunnen doorgeven aan volgende generaties.We weten precies welke grote onderhoudskosten de komende jaren op ons af komen. Daarnaast ondersteunen wij er het muziekeducatie-programma voor kinderen mee. Deze emissie is dus bedoeld om de toekomst van dit schitterende Concertgebouw veilig te stellen.’

Met de emissie grijpt Het Concertgebouw terug op de financieringsmethode waarmee het gebouw bijna 125 jaar geleden tot stand kwam: een publieke aandelenuitgifte. Sinds de oprichting kent Het Concertgebouw de structuur van een N.V., een voor een culturele instelling zeldzame rechtsvorm.

Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Het Concertgebouw:
‘Deze Jubileum-emissie is een historische mijlpaal in de geschiedenis van Het Concertgebouw. Ze past geheel in de traditie van private financiering van het instituut, een traditie waar we trots op zijn. Twee jaren van intensieve voorbereiding zijn aan de emissie vooraf gegaan. Er is dus geen relatie met de recent aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur’.

Het Concertgebouw wordt alom gerekend tot een van de drie mooiste en belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van constant hoog niveau. Vele wereldberoemde orkesten en sterren traden hier op zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker, Igor Stravinsky, Serge Rachmaninoff, Gustav Mahler, Arthur Rubinstein, Maria Callas, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Yehudi Menuhin, Elisabeth Schwarzkopf, Vladimir Horowitz, Bernard Haitink, Cecilia Bartoli, Janine Jansen, maar ook Billy Holiday, Ella Fitzgerald, Edith Piaf, Janis Joplin, Frank Sinatra, Miles Davis en Sting.

De Jubileum-emissie komt tot stand door een samenwerking tussen Het Concertgebouw N.V., Het Concertgebouw Fonds, De Brauw Blackstone Westbroek N.V., PWC, ABN AMRO Bank N.V. (lead manager), Deutsche Bank (co-leadmanager), ING, Rabobank en Van Lanschot (partners).

In verband met de Jubileum-emissie wordt vandaag een door de AFM goedgekeurd prospectus gepubliceerd. Dit prospectus is verkrijgbaar ten kantore van Het Concertgebouw N.V. en ten kantore van de begeleidende banken. Voorts is het prospectus te raadplegen op de website van de Vennootschap www.concertgebouw.nl.


Fotografie: Leander Lammertinkback

Footer Navigation:
Last Update: 18.12.2014
Copyright © 2020 Deutsche Bank AG, Frankfurt am Main